Bécsi 100 vesszős verseny

Esős őszi nap köszöntötte az idei 100 vesszős viadalt Bécsben. A verseny napja November 6-án volt, de már ötödike délután volt lehetőség a Dominik Hoffman sportcsarnokban gyakorolni, felkészülni a másnapi versenyre. A tornacsarnok már sok Kyudo rendezvénynek adott otthont, melyeket a Momiji Kai Bécsi Kyudo Dojo szervezett és bonyolított le, ez most sem volt másként. Köszönet a színvonalas szervezésért és lebonyolításért.

img_20161106_1756293

Egy ilyen viadal remek lehetőség az íjászoknak a megmérettetésre, a gyakorlásra, más íjászokkal való tapasztalatcserére és önmaguk fejlesztésére, hisz a verseny az mindenkire máshogy, másképp hat és itt a verseny hossza miatt van ideje az íjásznak gondolkodni a saját munkáján és esetleg javítani azt. Természetesen fontos a szakavatott segítség is, aki tudja támogatni a versenyzőt, hisz kívülről látja őt és esetleges hibáit. Ha erre nincs lehetőség, akkor az eddigi tapasztalatainkból és tudásunkból kell gazdálkodni az Út ezen állomásán. Út, hisz a megmérettetés, a verseny és a győzelem része a nagy egésznek amin „járunk”, az Útnak, amin haladunk szépen előre, de legyőzni nem másokat kell, hanem magunkat elsősorban.

Idén Stocker Mónika, Nagy Ákos és Károlyi Tamás képviselte a Bukyukai Dojot a 100 vesszős viadalon. A gyakorlás napját vegyes érzelmekkel zártuk. Voltak stabil körök, voltak kósza vesszők és tudtuk, hogy mit hozunk magunkkal. Ákos, mint mindig nagyon eredményesen készült fel a versenyre. Angliai gyakorlásainak eredménye minden alkalommal meggyőző. Stabil, eredményes, jó találati aránnyal és meggyőző szórással, amire kívülről azt kell mondani, így kell belemenni egy versenybe.

Idehaza kicsit más a helyzet, tudtuk jól hogy heti két gyakorlással a hátunk mögött jöttünk a versenyre.  A verseny előtti héten egy edzés kimaradt és persze az edzéseken másra is kell időt szánni, nem csak a lövésre, felkészülésre. Gyakori nehézség, hogy kevés az idő és a lehetőség ami a gyakorlásra és egy esetleges felkészülésre rendelkezésünkre áll egy-egy verseny előtt. Kevés az időtartam egy-egy edzésen és a heti edzésszám, ami kettő sajnos. De ezeket az időket igyekszünk maximálisan kihasználni. Ilyen és hasonló gondolatok kavarogtak bennünk és tudtuk, hogy amit lehet, megteszünk. Voltak egyéni céljaink, egy egyéni rekord elérése, legalább egy Kaichu (4/4 találat) meglövése a verseny nyomása alatt és hasonló célok de tudtuk, hogy csupán heti négy és fél, öt óra gyakorlással indulunk bele a versenybe.

A verseny Renmei Kyougi stílusba zajlott, ami annyit tesz, hogy egy gyorsabb, álló lövésformát kellett végrehajtani a vesszők és az íjászok száma miatt és főleg a rendelkezésre álló idő miatt. A versenyt természetesen a sorsolás előzte meg, ahol kialakult a Tachik (csapatok) létszáma és a versenyzők sorrendje.

3 Tachi lőtt, körönként egy Tachi négy íjásszal. Miután egy Tachi befejezte a körét feladatokat láttak el a tagjaik. Vesszőket begyűjteni és visszahozni, találatokat jelezni, találatokat regisztrálni és adott körök eredményeit feltűntetni. Ákos 3. Mónika 7.Tamás 11. sorszámot kapta.14937352_10154701839845859_6820751875011620663_n_1

A sorsolás izgalmai után kezdődött is az egész napos lövészet kisebb nagyobb szünetekkel. 5×20 vesszőt lőtt minden íjász. 20 vesszőnként 10 perc szünet és délben egy hosszabb szünet. A verseny fél kilenctől délután hatig tartott a 12 versenyzővel, akik között voltak Osztrákok, Lengyelek és Magyarok. A verseny körei vegyesek voltak természetesen. Valaki már az első körben elhúzott 16 találattal, valaki átlagosan és valaki szintje alatt teljesítette az első kört. Ez természetes, hisz a verseny kihat az elmére, ami kihat a testre és ezt is gyakorolni kell, a versenyhelyzetet. Ehhez remek alkalom egy ilyen viadal, ami nemzetközi, viszonylag közel van és anyagilag is megvalósítható, hisz mindenkinek saját magának kell állni a költségeket. Nevezési díj, utazás, szállás, étkezés és sajnos támogatók híján ez mind a versenyzőt terheli.

imag3737

A Bukyukai Dojo tagjai hozták a maguknak felállított eredményeket. A”régiek” Ákos és Tamás bőven 50% felett teljesítették a versenyt. Mónika pedig bőven megdöntötte a tavalyi eredményét és idén csak pár vesszővel maradt le az 50%-ról ami 3 év után nagyon jó eredmény.

A verseny hivatalos végeredménye:

  1. Krzysztof Haczek    74 találat /Kyudo Warszava
  2. Jodok Simma          69 találat/Momiji Kai
  3. Károlyi Tamás        66 találat/Bukyukai

img_20161106_1748558

Jövőre is lesz 100 vesszős viadal és talán akkor már több Bukyukai-tag fog részt venni a versenyen. Eddig szerzett tapasztalatainkat próbáljuk a jövőben felhasználni a versenyekre, csiszolni a tudásunkat és a technikánkat valamint igyekszünk motiválni és tovább adni azt, amit itt megszereztünk.

Ganbatte!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.