Sato Sensei szemináriuma Bécsben

Augusztus közepén a bécsi Momijikai Dojo vendége volt Sato Sensei Japánból/Sendaiból. Egy hosszú hétvégi szeminárium keretein belül oktatta és korrigálta az ott megjelent kyujineket európai útjának ezen állomásán. A Sensei egyéni pedagógiai stílusával, biomechanikai magyarázataival kissé más aspektusból közelíti meg és adja tovább tudását, melynek köszönhetően mindenki kielégítő magyarázatot kapott kérdéseire.

 

Sato Sensei egy Yawatashival nyitotta meg a szemináriumot. A ceremoniális lövés e formájával tisztelte meg a helyszínt, a lehetőséget és a résztvevőket. A kimonó adottságai miatt, a lövés idejére ki kell bújni belőle bal karunkkal, majd vissza a lövések után. Természetesen ez is szabályok szerint történik, melyre Sato Sensei nagy hangsúlyt fektet a mindennapi gyakorlások alkalmával is. A Kyudo nem csak a lövést képviseli, ennél sokkal többet tud nyújtani. Alázat, tisztelet, törekedni a tökéletességre szellemileg, technikailag dojon kívül és belül egyaránt. A találat csak töredéke az egésznek, az út ellenben ami a találatig elvezet jóval szerteágazóbb.

A nyitó lövések után a szeminárium a megszokott módon folytatódott, sok-sok lövés és elméleti oktatás kíséretében. Sensei minden íjászt megnézett két lövésig, közben lejegyzetelte gondolatait, észrevételeit az adott íjászról majd átbeszélték a technikai részeket, kielemezték a lövéseket s a kapott instrukciókkal folytatta a Kyujin a gyakorlást. Sensei a szeminárium alatt többször kitért az etikett szerepére, jelentőségére. Egy egyszerű kesztyűfelvételen sem siklott el a figyelme. Természetesen nem csak a dojo falain belül volt lehetőség Sensei társaságát élvezni. A közös vacsorák lehetővé tették a közvetlenebb beszélgetést senseiel, íjászokkal egyaránt. Köszönjük a Momijikai Dojonak a lehetőséget s a nagyszerű alkalmat a tanulásra, kezdő és haladó íjászainknak a kitartást, hogy bár utazni kellett pár kilométert de ez nem szegte kedvüket és sok információval és még több élménnyel utaztak haza.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.