Hanami ünnep a Botanikus kertben

A Budapesti Botanikus kerttel már évek óta van szerencsénk együttműködni a Hanami ünnep alkalmával.A kert a rendezvényt már évek óta rendszeresen megtartja s cseresznyefáinak köszönhetően a fák virágzásában idehaza is gyönyörködhetnek a látogatók.Japánban ilyenkor a parkok tele vannak piknikező látogatók csoportjaival, akik együtt üneplik ezt a szép jelenséget melyet a természet megoszt velük . A Budapesti Botanikus kert jóvóltából a Hanaminak a látogatók is részesei minden évben.
kései tavasz miatt talán az eddigi legnagyobb látogatottságú hétvégék voltak a Hanami napok hétvégéin.A szép idő sok családnak kedvet csinált,hogy kilátogasson a rendezvényre.Szép idő,szép hely és jó hangulat,nem is kellett ennél több.

Bemutatóinka a szokásos Yawatashival kezdük, megtisztelve a rendezvényt, a látogatókat, a helyet és a lehetőséget,hogy itt lehettünk Hanami alkalmával.

Az első lövések után (mely egyfajta tiszteletadás) egy kis szabadgyakorlás következett.Kicsit ezzel felcsigázva az érdeklődőket a bemutatók utáni lövetésre, ahol bárki kipróbálhatta , hogy milyen egy japán íjat használni.Persze nem olyan messziről, mint a szakavatottak.A gyakorlás és a bemutatók lövései kb 18-20 méterről történtek a mellkas nagyságú céltól a vajasdoboz átmérőjű célig.

Bemelegítés után a bemutatók következtek.Ezekben egyes lövésformákat ismerhettek meg a nézők a bemutató alatti “narrátorok” segitségével.Vizsgaforma,versenyforma és egyéb ceremóniális,harctéri lövésformákat láthattak a nézők.Egy bemutató alkalmával sok lövéstechnikai dolog nem látszik s aklátja csak akkor szembesül a lövés technikájhával, amikor maga is kipróbálja.Iskolánkban egyik fő tanítás,hogy nem csak eltalálni kell a célt de minél nagyobb átütőerővel eltalálni, a célt a helyes technikával.
A nézők mindig élnek a lehetőséggel, hogy kipróbálhassák a Yumit/ japán íjat.Kicsik,nagyok,tapasztaltak vagy akik még sosem lőttek íjjal egyaránt sorba állnak,hogy tapasztalt íjászaink útmutatásaival kipróbálják, hogy is kell használni a Yumit.A technika nem egyszerű de aki elsajátítja a helyes technikát,annak a találat szinte automatikus.Hisz a cél a helyes tecnika s nem a találat.Ha a technika jó,a találat garantált. Természetesen nem csak a Kyudo volt az egyetlen látnivaló a Hanami ünnepen.Volt egyéb harcművészet is japán kardvivás formájában,melyet még lelkes íjászaink is kipróbáltak.Japán dobkoncert,japán babák,japán írás és egyéb japán kézműves dolgookat lehetett kipróbálni.
Természetesen a szép időt s a programokat mi sem hagyhattuk ki, így mi is bebarangoltuk a kertet s egy jót piknikeztünk kis csapatunkkal.Reméljük jövőre is lesz lehetőségünk a látogatóknak kellemes programot és élményt nyújtanunk.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.