Harada Sensei Szeminárium 2024.02.17-18

A Bukyukai Kyudo Dojo életének szerves része a szemináriumok látogatása és szervezése. Az idei évet Ryuji Harada Sensei szemináriumával kezdtük a Budakeszi Dojoban, ami nem ismeretlen Senseinek, hisz már járt nálunk korábban több alkalommal is.Idén két diákja is vele tartott a Nemzetközi Budo Egyetemről, hisz Harada Sensei is ott oktatja a   Kyudot. A Magyarországi szemináriumot Bécsi szeminárium előzte meg, így igen aktív két hetet tölthettek Európában japán vendégeink.

.                                            

A kétnapos szeminárium és a magyarországi többnapos látogatás remek alkalom volt a japán diákoknak megismerkedni a felkelő nap hazájától távoli országokkal is. Akadt diák aki első alkalommal volt külföldön, így még izgalmasabb élményben volt része és ez a Kyudon keresztül valósulhatott meg.

              

A szombati nap délelőtt 10  órától 18 óráig tartott. 12 vessző bemelegítés után Sensei minden Kyudokát megnézett két lövés erejéig és közösen elemezték ki a lövéseket és kaptak instrukciókat lövés után a Kyudokák.

               

Természetesen a szeminárium nem csak lövésből állt a két nap alatt. Sensei mindenkinek adott instrukciót nap közben, ahogyan figyelte az íjászokat miközben maga is lőtt. Vasárnap pedig kimondottan elméleti oktatásban lehetett részünk.A Kyudo jóval több mint “csak” a lövés, tudatos tudás, testkontroll, történelem , tradíciók, így bőven van tudástár, amit meg  lehet osztani a Kyudokákkal.

               

A szeminárium másnapja sem telt el izgalmak nélkül. Egy négyvesszős versennyel kezdtük és zártuk a napot. Ennek a gyakorlásnak a lényege maga a versenylégkör gyakorlása volt, illetve a verseny lövésformájának gyakorlása. A kyudoban többfajta lövésforma létezik. Ezek közül a versenyforma az egyik.

                                        

Jövőre reméljük Sensei újra meglátogat minket. Bár egy szeminárium szervezése sok munka már az érkezés előtt, de a dojotagok kitettek magukért és minden szépén, rendben zajlott színfalak előtt és mögött egyaránt.

    Köszönjük Harada Sensei!

   

 

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.